Ikke gjøre vesentlig skade: Miljømål nr. 2
Tilpasning til klimaendringer
Hva går kravet ut på?
Oppfyllelse av kravet om ikke å gjøre vesentlig skade på miljømål nr. 2 Tilpasning til klimaendringer, forutsetter at det er gjennomført en robust klima- og sårbarhetsanalyse, og at det gjennomføres relevante tiltak for å redusere den risiko som eventuelt identifiseres.
De tekniske screening-kriteriene lister opp ulike faktorer som kan utløse behov for tiltak for å redusere risiko, og analysen skal innledes med å identifisere hvilke av disse faktorene som helt konkret kan representere en risiko for vannkraftproduksjonsvirksomheten. Listen er som følger:
II. Classification of climate-related hazards (⁶)
Commission delegated regulation (EU) 2021/2139, Appendix A Generiv criteria for DNSH to climate change adaption.
Noen, men på langt nær alle, disse faktorene vil være relevante for norsk vannkraftproduksjon. I den grad de ulike risikofaktorene anses relevante, vil de dessuten ofte allerede være vurdert og hensyntatt, som ledd i konsesjonsprosesser med tilhørende konsekvensutredninger og vilkår, prosesser og krav etter damsikkerhetsforskriften mv.
Basert på diskusjoner med og innspill fra vannkraftprodusenter så langt, har vi inntrykk av at selskapene i liten grad oppfatter kravet om ikke å gjøre vesentlig skade på miljømål nr. 2 som problematisk/vanskelig å ta stilling til. Vi går derfor ikke nærmere inn på dette nå i denne omgang, men har heller valgt å fokusere på screening-kriterienes krav til miljømål nr. 3 (bærekraftig bruk av vann og marine ressurser) og miljømål nr. 6 (beskytte og gjenopprette biologisk mangfold og økosystemer).