Arbeids­rettslig compliance er viktigere enn noen gang

De siste årene har det vært store endringer innen­for arbeids­retts­feltet.

I tillegg til at endrin­gene gjør det vanske­ligere for virks­om­heter å ha oversikt og sørge for etter­levelse, har sank­sjo­nene ved brudd blitt betydelig opp­justert. Økono­misk sett er det derfor blitt langt vikti­gere å over­holde det arbeids­retts­lige regel­verket.

CHANGE TO ENGLISH VERSION

Nye sanksjoner

Fra og med 1. juli 2024 er den øvre rammen for over­tre­del­ses­­gebyr for brudd på arbeids­miljø­loven endret fra 15 G (1 952 400 kroner) til det høyeste av enten 50 G (6 508 000 kroner) eller inntil 4 % av virksomhetens årlige omsetning.

Reguleringen likner sank­sjons­nivået som gjelder og ble innført etter GDPR i 2018, som medførte at mange virksomheter bety­de­lig strammet inn sin oppfølging av personvern.

Departementet har i tillegg fore­slått å innføre en bestem­melse i arbeids­miljø­loven som skal gi Arbeids­tilsynet rett til å ilegge privat­personer over­tre­del­ses­gebyr på inntil 25 G (3 254 000 kroner). Tidligere var ikke dette mulig, og enkelt­­personer måtte eventuelt forfølges i straffesporet. Forslaget henger blant annet sammen med begrensede ressurser hos politiet.

Et annet utviklingstrekk er at lovgiv­ningen og dom­stolene blir mer arbeids­taker­vennlige. I flere saker er det nylig utmålt store erstat­nings­summer for eksempel ved reklas­si­fi­se­ring fra status som selv­sten­dig opp­drags­taker til arbeidstaker.

Et eksempel er at oppdragstakere som ikke har avviklet ferie etter ferie­loven er blitt tilkjent ferie og feriepenger av dom­stolen, i praksis uten foreldelse, slik at enkelte har fått fastslått krav på opptil 60 ukers ferie med feriepenger. Reklas­si­fi­se­rings­saker har også en viktig skatte­messig side for virk­som­heten, som kan bli aktua­li­sert uavhengig av krav fra den selv­sten­dige oppdrags­takeren.

Vi ser også i flere tradi­sjo­nelle arbeids­retts­tvister at styre­medlemmer og daglige ledere blir saksøkt sammen med arbeids­giver basert på ansvar som følger av aksjeloven.

Noen typiske risikoområder

Punktene kan være sentrale ved tilsyn fra Arbeidstilsynet og kan medføre over­tredel­ses­gebyr ved brudd, og de kan også med­føre risiko for søksmål fra ansatte.

Punktene vil normalt også være viktig i tran­saksjonssammenheng, og vil bli sjekket ved due diligence.

Registrerer din virksomhet arbeidstiden til de ansatte, og har dere kontroll på overtidsbruken?

Gjennomfører dere skriftlige vurde­ringer av hvilke ansatte som opp­fyller de strenge kravene for unntak fra reglene om arbeidstid og over­tids­kompen­sasjon?

Bruker dere selv­sten­dige oppdrags­takere eller konsulenter?

Har dere gjennomført analyser av risiko for reklassifisering?

Bruker dere innleid arbeidskraft?

Har dere i så fall et bevisst forhold til om utleier er et beman­nings­foretak, og om dere oppfyller de strenge kravene som gjelder for slik innleie og likebehandling av innleide ansatte?

Er ansatte i virk­som­heten din eksponert for farer som kan gi alvor­lig personskade?

Har dere i så fall etablert gode HMS-rutiner, opplæring og dialog med tillitsvalgte om farene og iverk­satt tiltak for å redusere disse?

Har dere et bevisst forhold til om dere gjennom­fører kontroll­tiltak mot ansatte?

Er vilkårene for slike tiltak oppfylt?

Har dere verneombud og arbeidsmiljøutvalg etter at terskelverdien for antall ansatte nylig ble redusert?

Har dere dialog om vesentlige endringer som berører ansatte før dere fatter beslutning i slike saker?

Har dere lovpålagte varslingsrutiner?

Er disse drøftet med tillitsvalgte?

Tiltak

  • ­Thommessen har bistått en lang rekke virksomheter med å under­søke om de opptrer i samsvar med det arbeids­retts­lige regel­verket. Ofte gjennomføres dette ved såkalt "due diligence"/­gjennom­gang av avtaler og rutiner for de risiko­områdene som er mest aktuelle for virksomheten. Avhengig av formålet, gjen­nom­går vi også mer kommer­si­elle forhold som beskyttelse av virk­som­hetens imma­te­rielle verdier, beskyttelse mot kon­kur­rerende hand­linger fra tidligere ansatte, avtaler om taus­hets­plikt, etc.
  • Andre områder kan være å vurdere eksponering knyttet til bruk av midler­tidig ansatte og risiko knyttet til ferie­penger og pensjon ved bonus­ordninger.
  • Mange virksomheter gjennomgår nå all ekstern arbeids­kraft for å sjekke at klassifisering som innleie, entre­prise og selv­sten­dig oppdragstaker er korrekt. Bakgrun­nen er myndig­hetenes fokus på dette temaet, og ikke minst de mange retts­sakene som har gått for domstolene de siste årene. Sentrale hensyn er ofte ikke bare økonomisk ekspo­nering, men også virksomhetens omdømme.
  • Thommessen har også lang erfaring med å bistå virk­som­heter i dialog med Arbeids­tilsynet og andre myn­dig­heter i for­bin­delse med tilsyn, etterforskning og sanksjoner.

Vi minner om at Thommessen har webinarer om sentrale arbeids­retts­lige temaer og en Tracker-database som løpende følger rettsutviklingen i domstolene og hos lovgiver.

SE WEBINARENE
OM TRACKER

Kontakt­personer

Anders Sundsdal

PARTNER // ADVOKAT

ans@thommessen.no

Alexandra Refsnes

MANAGING ASSOCIATE // ADVOKAT

are@thommessen.no

Jostein Opdahl-Jenssen

MANAGING ASSOCIATE // ADVOKAT

joj@thommessen.no

Oslo

Ruseløkkveien 38 0251 Oslo Postboks 1484 Vika NO-0116 Oslo

+47 23 11 11 11

Bergen

Vestre Strømkaien 7 5008 Bergen Postboks 43 Nygårdstangen NO-5838 Bergen

+47 55 30 61 00

Stavanger

Knud Holms gate 8 NO-4005 Stavanger

+47 51 20 80 00

London

Paternoster House 2nd floor 65 St Paul’s Churchyard GB-EC4M 8AB London

+44 207 920 3090

PERSONVERNERKLÆRING